31. јануар 2017 – Национални дан без дуванског дима – “Одрасли пуше и мене гуше”

У Србији се 31. јануара 2017. године обележава Национални дан без дуванског дима под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше”. Активности које се реализују у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима 2017. године поново упозоравају јавност на штетне ефекте излагања  дуванском диму, посебно по здравље деце и младих.

Тог дана се спроводе много акције и активности ,да би грађане информисали и пробудили свест о угрожавању људи из своје околине,са посебним акцентом на пасивно пушење где су највише угрожена деца, али и да оснажи све непушаче да реагују према пушачима у очувању свог здравља.

Здравствени радници Дома здравља су Национални дан без дуванског дима обележили многобројним активностима како на терену, тако и у самом Дому здравља. У Дому здравља су на свим видљивим местима постављене изложбе на ову тему, а патронажне сестре су кроз здравствено-васпитне активности у породичним окружењима упознавале наше суграђање о штетним последицама дуванског дима.

Дувански дим, који садржи више од 7000 хемијских материја, од чега су преко 70 канцерогене материје, повезан je са оболевањем од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета. Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима. Окружење без дуванског дима спречава започињања пушења и има позитиван утицај на одвикавање од пушења, смањење разболевања и смртности због пушења, чиме се смањују трошкови за лечење особа које оболе због пушења.

Само 100 % окружење без дуванског дима штити Вашу децу и породицу од веома озбиљних здрвствених проблема које изазива секундарни дувански дим.

НЕ дозволите ником да пуши у Вашем дому.

Захтевајте да све затворене јавне просторије буду 100% без дуванског дима

 

Битне поруке:

*Не постоји сигуран ниво изложености дуванском диму.

*Зато што бринетe, заштитите децу од дуванског дима.

*Научите децу да се склоне од дуванског дима.

*Избегавајте пушење или дозвољавање другима да пуше.

*Не пушите за време трудноће или у близини трудница.

*Децу држите подаље од ресторана и осталих затворених просторија где је дозвољено пушење

*Ако сте пушач, питајте доктора како би могли да престанете.

*Постаните узор за Ваше дете –НЕ ПУШИТЕ!

 

You may also like...

Prevedi/Translate »