Дом здавља обележио дан борбе против глаукома

У оквиру обележавања Дана борбе против глаукома, Дом здравља Блаце је у уторак, 15.03.2016.  организoвао мерење очног притиска, јер је повишен очни притисак  најважнији  фактор ризика за настанак глаукома.

Потреба за обележавањем дана борбе против глаукома наметнула се из чињенице да је глауком веома раширена болест која се сматра другим узрочником слепила у свету.

Будући да је то болест која доводи до неповратног губитка вида обично без упозоравајућих симптома спроведена је акцију ,,ДАН ОТОВРЕНИХ ВРАТА“ у Офталмоллошкој ординацији Дома здравља Блаце.

Овом приликом су сви који су желели могли да без упута и здравствене књижице, са личном картом, и у периоду од 7-14 часова обаве мерење очног притиска.

Циљ ове акције  је рано откривање глаукома.

20160315_09525020160315_09535620160315_09412520160315_092400

Глауком представља болест видног живца  која је најчешће  повезана са повишеним очним притиском.

Постоји више врста глаукома, али најчешће се ради о такозваном глаукому отвореног угла, где постоји повишен очни притисак који неповратно оштећује нервна влакна, правећи прво испаде у видном пољу, које  оболела особа обично не примећује,  да би тек у последњој фази болести дошло до оштећења вида и слепила. Проблем је у томе што ова врста  глаукома не даје такорећи никакве симптоме, па се једино може открити на лекарском очном прегледу.

Постоји и глауком са нормалним очним притиском,а постоје, али су у нашој популацији далеко ређе, такве  врсте глаукома које дају симптоме у виду бола, црвенила и замагљења вида.

Иако глауком може да се јави у свакој животној доби, најчешће се јавља после 40.године живота а ризик од његовог настанка се додатно увећава  после 60. године живота.

Правовременим откривањем и лечењем, те редовним контролама, може се успорити или зауставити напредовање болести и сачувати вид . Лечење је доживотно и  најчешће се састоји у свакодневном укапавњу капи.  У случајевима где лечење капима не даје задовољавајуће резултате, прибегава се ласерским или  класичним операцијама.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »