Дом здравља Блаце обележио Светски дан без дуванског дима

Светски дан без дуванског дима – 31. мај – ове године се обележава под слоганом  „Заштити здравље, смањи сиромаштво и допринеси развоју: Дуван – претња развоју“.

Циљ обележавања овог датума је скретање пажње јавности колико је штетно конзумирање дувана, промоцију, очување и унапређење здравља и нарочито данас, у све већем обиму значајну економску компоненту за смањење сиромаштва.

                         

Тим поводом Дом здравља Блаце је организовао низ  здравствено промотивних активности у централној згради, где су сви корисници могли да виде урађене изложбе на ову тему.

У центру града, су постављени штандови са здравствено едукативним штампаним материјалима, где су грађани могли да добију информације и стручне савете од здравствених радника, провере вредности крвног притиска и шећера у крви.

       

Промоцијом здравља и здравих стилова живота и указивање на дувански дим као ризик по здравље свих оних који га удишу, здравствени радници су овом приликом проверили здравље код 220 суграђана, што нам указује да је било велико интересовање за ову акцију.

Агенде Светске здравствене организације којом се планира одрживи развој до 2030. године као један од својих главних циљева управо поставља ову компоненту али и превентивне и промотивне програме који се показују као најсупешнији у спречавању хроничних незаразних болести. Оно што је задатак сваке одговорне заједнице је да кроз локалне јавно здравствене програме подржи промоцију, превенцију, упознавање јавности о штетном утицају дуванског дима

Контрола дувана помаже остваривању и других глобалних циљева.

Поред очувања здравља и смањења неједнакости у здрављу, свеобухватна контрола дувана смањује и гајење дувана, производњу и употребу дувана.

Контрола дувана може да прекине круг сиромаштва, допринесе нестанку глади, унапреди одрживу пољопривреду и економски раст и бори се против климатских промена. Повећање пореза на дуванске производе може се такође искористити да се финансира универзална здравствена заштита и други државни програми који подстичу развој.

     

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »