Дом здравља Блаце обележио Светски дан без дуванског дима – 31. мај 2015. године

Зауставимо незакониту трговину дуванским производима

Поводом обележавања датума, а у намери да подстакнемо што већи број грађана да препознају негативне здравствене, економске и социјалне последице употребе дувана и предности живота у окружењу без дуванског дима, Дом здравља Блаце је организовао здравствено промотивне активности у центру града, као и предавања у Основној школи   ,, Стојан Новаковић“, 01.06. и 02.06. 2015. године у периоду oд 10 до 12 часова.Предавања су одржана у школама у Барбатовцу и Горњој Драгуши, а обухваћена су деца од V до VIII разреда ових школа.POSTER-pusenje--350x500Наши суграђана имали су прилику да разговарају, добију савет и штампане едукативне материјале од радника Дома здравља, на теме:

  • штетност дуванског дима,
  • одвикавање од пушења,
  • заштита од дуванског дима у окружењу, пре свега најмлађих и трудница, као и друге савете у вези са здравим стиловима живота, превенцијом и раним откривањем болести.

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана.

У Србији и даље пуши 35 % становника старијих од 15 година и већ годинама уназад употреба дувана је један од најзаступљенијих фактора ризика по здравље, посебно за срчани удар, обољења периферних крвних судова, повишен крвни притисак, шлог, хроничну опструктивну болест плућа, рак плућа, гркљана, уста и других локализација.

Циљеви кампање Светског дана без дувана 2015. године:

  • Подизање свести о последицама по здравље људи изазваних незаконитом трговином дуванским производима, посебно код младих и становништва са ниским приходима, којима су ови дувански производи приступачнији због ниске цене.
  • Указивање на чињеницу да незаконита трговина дуванским производима подрива постигнуте резултате здравствене заштите и њених програма, политику контроле дувана и мере као што су пораст пореза и цене дуванских производа, сликовна упозорења и др.
  • Приказ примера укључености дуванске индустрије у незакониту трговину дуванским производима.
  • Истицање како је незаконита трговина дуванских производа средство за гомилање великог богатства криминалних група које служи за финансирање других активности организованог криминала, као што су трговина дрогом, људима, оружјем и тероризам

Укупно прегледа[post_view]

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »