Дом здравља Блаце обележио Светски дан борбе против шећерне болести

Дом здравља Блаце је обележио Светски дан борбе против шећерне болести, низом здравствено- васпитних активности.

 
У удружењу пензионера здравствени радници су икористили посебну прилику да се скрене пажња и интересовање наших грађана пре свега, на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица. Свим заинтересованим пензионерима и осталим посетиоцима, мерен је крвни притисак и шећер у крви, уз индивидуално саветовање и дељење брошура на исту тему.

        

        
Службеници општинске управе су поводом овог значајног дана у својој радној организацији, такође имали прилику да провере крвни притисак, ниво шећера у крви, БМИ као и да одраде упитник процене ризика за тип 2 дијабетеса.

   
Дијабетичаре који нису скоро обавили редован преглед и своју редовну контролу, патронажне сестре су обишле, уз напомену значаја редовне посете лекару. Здравствено васпитни савети за лечење шећерне болести подразумева обавезно одређени режим исхране, дозирану свакодневну физичку активност, а према потреби и у зависности од типа укључују се лекови или инзулин.

        

        

Успешне и трајне регулације ове болести нема без одговарајућег хигијенско-дијететског режима (исхране, физичке активности и одмора).

    
Шећерна болест, као уосталом и многе друге болести, тражи веома тесну сарадњу здравствених радника и болесника. Потребно је подржати промоције и здравствене препоруке и савете и учинити да добри избори постану лаки избори.

You may also like...

Prevedi/Translate »