Дом здравља Блаце обележио Светски дан дијабетеса

Светски дан дијабетеса обележава се сваке године 14. новембра, и представља кампању са циљем скретања пажње на проблем дијабетеса у свету.

Дом здравља Блаце је Светски дан дијабетеса обележио данас у Клубу пензионера. Овом приликом су здравствени радници, поред уобичајених прегледа и медицинских услуга, обављали и скрининг на дијабетес.

Патронажне сестре су у холу Дома здравља као и у просторијама Клуба пензионера,

обележиле овај дан изложбама на тему ,, Нека здрава исхрана постане право, а не привилегија”.

Активности здравствених радника Дома здравља Блаце имају за циљ унапређење здравља оболелих и особа под ризиком да оболе од дијабетеса, као и  размену информација и образовање оболелих и пружаоца здравствених услуга.

Кључне поруке кампање:

1. Данас – промените свој живот

Здрава исхрана је изузетно значајна компонента превенције типа 2 дијабетеса и ефикасног менаџмента свих типова дијабетеса.
• Очекује се да ће до 2035. године приближно 600 милиона људи у свету имати тип 2 дијабетеса. Касно откривање болести је главни кривац што велики број људи са типом 2 дијабетеса у тренутку постављања дијагнозе има најмање једну компликацију дијабетеса.
• Здрав стил живота може у 70% случајева спречити настанак типа 2 дијабетеса, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика.
• Здрава храна која може смањити ризик за настанак типа 2 дијабетеса и његових компликација обухвата лиснато поврће, свеже воће, орашасте плодове, интегралне житарице, незаслађне немасне јогурте и посна меса.
• Оболевање од типа 1 дијабетеса у свету расте. Иако се настанак овог типа дијабетеса не може спречити, здравим стилом живота можемо да утичемо на спречавање настанка компликација.
• Развијање здравих навика у исхрани деце је кључни фактор за заустављање епидемије дијабетеса. Добро здравље будућих генерација је корак ка обезбеђењу одрживог развоја.

2. Сутра – промените свет
Доступност здраве хране је од суштинског значаја за смањење глобалног оптерећења дијабетесом и обезбеђење одрживог развоја.
• Оптерећење дијабетесом у свету је велико и наставља тренд раста: 2014. године приближно 387 милиона одраслих особа имало је дијабетес, а према процени Интернационалне дијабетес федерације – ИДФ-а до 2035. године број оболелих ће се повећати за 53%.
• Процењује се да су 2014. године трошкови лечења дијабетеса и његових компликација на глобалном нивоу износили 612 милијарди долара.
• Елиминацијом променљивих фактора ризика за настанак типа 2 дијабетеса, смањили би се трошкови у здравству за 11%.
• До 2035. године, усвајањем здравих стилова живота могао би се спречити или одложити настанак типа 2 дијабетеса у 70% случајева или код 150 милиона особа.
• Здрава исхрана је у просеку 1,50 долара/дневно скупља од нездраве и повећава трошкове исхране 550 долара по особи/годишње.
• Број оболелих од дијабетеса у земљама са ниским и средњим приходом наставиће да расте, што представљају претњу за одрживи развој.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »