Дом здравља Блаце обележио Светски дан здравља

Дом здравља Блаце је у центру  града,  организовао Базар здравља, поводом обележавања Светког дана здравља.

Светски дан здравља је и ове године прилика да се подсети становништво на значај здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља.

Овогодишњи слоган Светског дана здравља је: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.

            

            

Посећеност ,,Базара здравља” је била велика, где су наши грађани и сви заинтересовани посетиоци могли да преконтролишу своје здравствено стање, уз бесплатно мерење крвног притиска и шећера у крви, као и могућност коришћења скриниг програма (рано откривање депресије, кардиоваскуларне болести и дијабетс тип2) и дељење здравствено-васпитног материјала у виду брошура и лимфлета.

             

            

Базар здравља је лепо прихваћен од стране посетилаца, са великим интересовањем и бројним питањима. Присутни су између осталог и едуковани, од стране здравствених радника, о превентивним мерама унапређења личног здравља, о значају превентивних прегледа као најбољем виду здравствене заштите, о значају употребе редовне терапије и редовне лекарске контроле, о умереној и свакодневној физичкој активности, правилној исхрани, препознавању и отклањању штетних навика и стресогених чиниоца итд.

             

             

У исто време су изложени панои, са сликовитим приказом на исту тему.

              

               

Једно од основних људских права је право на здравље. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »