Ебола – актуелна епидемиолошка ситуација

Кључне чињенице:

  • Ебола је тешко обољење људи, које се често завршава смртним исходом.
  • Смртност се креће и до 90%. Епидемије еболе јављају се углавном у забаченим  селима Централне и Западне Африке, близу тропских кишних шума.
  • Вирус се преноси на човека са дивљих животиња, а у хуманој популацији преноси се у директном контакту са крвљу, секретима и другим телесним течностима оболелих/умрлих особа.
  • Сматра се да су три врсте слепих мишева који се хране воћем природни резервоари заразе. Ове врсте живе у областима у којима се региструју епидемије еболе у хуманој популацији у Африци, а људи из ових подручја користе ове животиње за исхрану.
  • Пацијенти са тешком клиничком сликом захтевају интензивну супортивну терапију.
  • Не постоји ниједан специфичан лек нити вакцина против овог обољења за примену у хуманој популацији.

Актуелна епидемиолошка ситуација еболе

Актуелна епидемија еболе пријављена је у марту месецу 2014. године у Гвинеји. Први случај оболевања пријављен је у шумској области југоисточне Гвинеје, близу границе са Либеријом и Сијера Леонеом. Вирус је потврђен 22. марта 2014. године у Националном референтном центру за вирусне хеморагијске грознице (Институт Пастер, ИНСЕРМ БСЛ4 лабораторија, Лион, Француска). Анализа комплетног генома вируса и филогенетска анализа показале су да се ради о вирусу који је сличан, али другачији од вируса еболе који су изоловани у епидемијама у централној Африци (Габон и Демократска Република Конго), и различит у односу на Таи форест ебола вирус изолован у Обали слоноваче. Ови налази указују на то да се ради о новом соју вируса еболе који се појавио у децембру 2013. године у шумским областима Гвинеје и проширио се на околне земље – Либерију и Сијера Леоне. Ово је прва епидемија еболе регистрована у поменутим земљама, и уједно је највећа епидемије забележена до сада.

virus-ebola-laboratorija-epidemija

Министарство здравља Нигерије пријавио је 27. јула 2014. године први вероватан случај ебола вирусне инфекције. У питању је мушка особа стара око 40 година пореклом из Либерије. Пацијент је путовао авионом преко Ломеа, Того, и стигао је у Лагос, Нигерија, 20. јула. Пацијент је био симптоматичан током путовања, примљен је у приватну болницу одмах након пристизања у Нигерију, а умро је 25. јула 2014. године. Дана 29. јула 2014. године СЗО је достављен податак о 59 контаката овог случаја, 15 међу особљем аеродрома и 44 у болници у којој је био хоспитализован. Узорак за лабораторијску анализу узет је 22. јула и прослеђен је у вирусолошку лабораторију у Универзитетску болницу Лагос, а према прелиминарним резултатима узорак је био позитиван на вирус еболе. Узорак ће бити послат у Колаборативни центар СЗО у Институт Пастер у Дакару, Сенегал, на потврду. У међувремену, регистровано је још осам случајева, један вероватан и седам случајева сумње на инфекцију вирусом еболе.

У актуелној епидемији еболе захваћене су четири афричке земље: Либерија, Гвинеја, Сијера Леоне и Нигерија. До сада је у овој епидемији оболело укупно 1711 особа, од којих су 932 особе умрле. Од укупног броја оболелих и умрлих, у Гвинеји је пријављено 495 случајева оболевања (351 потврђен, 133 вероватна и 11 случајева сумње на инфекције вирусом еболе), укључујући 363 смртна исхода; У Либерији 516 случајева (143 потврђена, 252 вероватна и 121 случај сумње) укључујући 282 смртна исхода; у Сијера Леонеу 691 случај (576 потврђених, 49 веровазтних и 66 случајева сумње) укључујући 268 смртних исхода и у Нигерији случајева случајева (ниједан потврђен, два вероватна и седам случајева сумње), укључујући један смртни исход.  Имајући у виду број особа оболелих и умрлих у овој епидемији, ризик заражавања постоји код здравствених радника који лече и негују ове пацијенте, ако се не придржавају прописаних мера превенције, које обухватају строгу примену личне заштитне опреме и одговарајућих процедура дезинфекције. Међутим, ризик по туристе, посетиоце и стране држављане који бораве у овим земљама је изузетно низак, због начина преношења инфекције, који, као што је већ наведено, захтева директан контакт са крвљу, секретима и другим телесним течностима оболелих особа.

Графикон. Мапа потврђених случајева оболевања од еболе

 Ebola tabela1

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »