Европска недеља превенције рака грлића материце (28 јануар – 3 фебруар 2018.) „Стоп раку грлића материце“

У последњој седмици јануара, обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце. Циљ обележавања ове недеље је повећање свести о значају превенције рака грлића материце, као и повећање нивоа зравствене културе жена и њиховог знања о раку грлића материце и његовој превенцији. Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.
Овогодишњи слоган кампање је „Стоп раку грлића материце“ којим се апелује на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године нађу времена, за посету свом лекару и искористе неку од доступних могућности превенције у оквиру организованог или опортуног скрининга.
Европском недељом превенције рака грлића материце преноси се порука женама да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити редовним превентивним прегледима и потенцира се значај превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце. Кампањом се апелује на жене да од младости и током целог живота редовно иду на гинеколошке прегледе. Никако не треба чекати симптоме болести, јер се они јављају када је болест већ одмакла. Преглед Папаниколау тестом, је кратак и безболан, и може открити промене на грлићу материце у фази која претходи раку. Ако те промене имају ризик да прерасту у рак, једноставан, амбулантно обављен третман је довољан да се оне отклоне и да жена буде излечена.
Уколико се почетне промене развију у карцином, лечење је дуготрајно, радикално, а прогноза болести неизвесна.
У Србији око 60% болесница у тренутку постављања дијагнозе има одмаклу болест.
У одмаклом стадијуму, само једна од шест оболелих жена ће преживети наредних 5 година.
Поред ПАПА бриса, лекар се може определити за допунске анализе које могу указати на почетне промене цервикса-ХПВ типизацију-узимање бриса на вирусе или колпоскопију тј. микроскопски преглед грлића.
Обзиром на то да је хронична инфекција посебним типовима ХПВ вируса најчешћи узрок ове болести, вакцинација (имунизација) се спроводи у многим земљама, као вид примарне превенције. Но, ова вакцина не штити од свих типова ХПВ вируса који могу изазвати малигну болест, већ само од најчешћих.Зато је важно истаћи да имунизација никако не искључује потребу за редовним обављањем гинеколошких прегледа.
Овогодишње активности Дома здравља Блаце остварују се кроз низ превентивно промотивних акција које ће се одвијати у периоду од 28.јануара до 3.фебруара.
Бесплатним превентивним гинеколошким прегледима, изложбама и поделом здравствено-васпитног материјала на ову тему, као и организованим предавањима у средњој школи, биће обележена Европска недеље превенције рака грлића материце.
Жене које дуго нису гинеколошки прегледане и немају свог изабраног гинеколога могу да се јаве гинеколошкој служби Дома здравља Блаце, како би урадиле Папаниколау тест и изабрале свог гинеколога.
Апелујемо на све припаднице лепшег пола, да макар једном у 3 године издвоје дан за своје здравље!

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »