И у Дому здравља Блаце је почела имунизација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом вакцином Гардасил 9

У Дому здравља Блаце у Служби за здравствену заштиту деце почела је имунизација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ), вакцином Гардасил 9.

Хумани папилома вирус (ХПВ) је сексуално преносива болест и неки типови су повезани са раком грлића материце.Истраживачи су рекли да је од увођења програма имунизације пре десет година, вакцина скоро у потпуности искоренила случајеве предканцерогеног стања код младих жена. Открили су да је вакцина довела до смањења предканцерогених ћелија у 90 одсто случајева. Учинак овог програма имунизације, како су саопштили истраживачи, премашио је очекивања.

Србија је друга по смртности од карцинома грлића материце, а четврта по оболевању од рака који спада у групу оних које је могуће спречити, показују последњи подаци Европске мреже регистара за рак, које је објавило Удружење онколога и гинеколога Србије.

У саопштењу објављеном током обележавања европске недеље борбе против ове болести, наводи се и да од рака грлића материце у Србији годишње умре 600 жена.

Представници тог Удружења навели су и да је једини ефикасан и безбедан начин да се спречи ширење и, на дуге стазе, искорењивање овог вируса – вакцина против ХПВ-а као и организовани скрининг на рано откривање рака грлица материце као мера секундарне превенције.

Вакцина против ХПВ-а се у свету користи већ скоро 12 година и током праћења вакцинације у земљама које су почеле процес имунизације, уочена је висока безбедност и ефикасност вакцине, па је Светска здравствена организација категорисала вакцину као екстремно безбедну.

 

Шта је ХПВ вирус?

ХПВ је назив за одређене вирусу из исте групе. Постоји више од 100 типова ХПВ-а

Многе жене ће се током живота инфицирати ХПВ вирусом без штетних последица

У највећем броју случајева неће бити симптома, а инфекција ће проћи сама од себе. Ипак, у неким случајевима инфекција је упорна и може да доведе до болести грлића материце. Неке врсте ХПВ вируса су веома опасне јер су повезане са развојем појединих канцера.Скоро сви ракови грлића материце (99,7%) су изазвани инфекцијом од високоризичних типова ХПВ вируса. Многи типови ХПВ вируса утичу на уста, грла и гениталне регије. Лако се добијају – ХВП вирус се преноси и сексуалном контактом.

 

Вакцина Гардасил 9

Вакцина Гардасил 9,  је најмодернија деветовалентна вакцина која је одобрена од свих референтних установа, а стављена је и  на Б листу  РФЗО 2022. године. Од стране Глобалног саветодавног одбора за вакцинацију, ХПВ вакцина оцењена је као високо (екстремно) безбедна.

Активна имунизација против ХПВ се препоручује код деце старије од 9 до 14 година, свакако пре ступање у сексуалне односе, као и у складу са одобреним сажетком карактеристика лека од стране АЛИМС-а.

Вакцина Гардасил 9 у узрасту од 9 до 14 година прима у две дозе, док у узрасту од 15 до 18 година се прима у три дозе.

 

 

 

 

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »