Међународни дан физичке активности обележен у Трикотажи ,,Ивковић”

Обележавање Међународног дана физичке активности само је једна у низу активности блачког дома здравља која се спроводи у циљу промоције здравих стилова живота.

Ове године, поводом обележавања овог битног датума у календару здравља Дом здравља Блаце је организовао је акцију мерења крвног притиска и шећера у крви за све запослене у Трикотажи Ивковић, а дељени су и флајери са едукативним садржајем. Изложбе на тему ,,Кретањем до здравља”,  грађани су имали прилике да виде у холу Дома здравља.

        

Циљеви овогодишње кампање су:

  • Подизање свести свеукупне јавности о значају физичке активности у превенцији незаразних болести.
  • Истицање користи физичке активности за здравље кроз примере добре праксе, а ради повећања учешћа становништва у спортско-рекреативним програмима.
  • Подизање свести становништва о значају физичке активности и могућностима за њену реализацију у слободно време, на радном месту, у школи, кући.
  • Промовисање здравих стилова живота као што су правилна исхрана, смањење насиља, престанак пушења и смањење изложености дуванском диму, смањење стреса и друштвене изолације.

        

Шта је физичка активаност?

Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије (сагоревања калорија). Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал…све ово је физичка активност.

 

Зашто је важна физичка активност?

Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес не чини само да се осећате добро, већ има значајне предности за здравље: смањује ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неких врста рака, помаже у контроли телесне масе, а доприноси и добром менталном стању. Она унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање и ствара осећај припадности заједници.

      

Колико кретања је довољно?

Према преорукама Светске здравствене организације, одрасли би требало да упражњавају најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно. Деци је потребно најмање 60 минута умерене до интензивне физичке активности дневно.

Од пола и старости, здравственог стања, а посебно у односу на стање утренираности (кондиције), зависи и избор врсте активности (шетња, пливање, трчање, вежбе…), њена учесталост и трајање.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »