,, Мислите о дијабетесу – Смањите ваше ризике.“

Дом здравља Блаце је обележио Светски дан борбе против шећерне болести пригодном здравствено – промотивном акцијом.  У просторијама  удружења пензионера , постављен је штанд на којем су били изложени едукативни материјали на тему превенције дијабетеса, али и других придружених хроничних незаразних болести.

Заинтересованим пензионерима и осталим  грађанима мерен је крвни притисак и  дељене су агитке и брошуре, уз савете о очувању здравља и главним принципима превенције шећерне болести. Здравствени радници су у дому здравља одговарали на различита питања пацијената  у вези са шећерном болешћу, њеним компликацијама и могућностима контроле и унапређења квалитета живота. Значајан број грађана са којима је разговарано и сами су пријавили да болују од шећерне болести – њихова искуства била су значајан извор личне мотивације за проширење превентивних порука код других, необолелих особа у ризику. Смањење ризика за развој шећерне болести била је кључна порука акције, будући да су главни чиниоци (гојазност, нездрава исхрана, недовољна физичка активност, пушење) широко заступљени, а додатно се могу повезати и са другим хроничним незаразним болестима од јавно здравственог значаја.

Идеја да је превенција шећерне болести могућа, да су принципи на којима се заснива релативно једноставни, као и сазнање да се бројне компликације овог стања могу избећи, свеукупно одражава циљеве и значај обележавања овог датума из календара јавног здравља.

 

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »