Мобилни мамограф у Дому здравља Блаце

Испред зграде Дома здравља Блаце од 24.02.2020. године до 08.03.2020. године, биће стациониран покретни мамограф који ће омогућити женама старосне доби од 50. до 69. година живота, које у последње 2. године нису урадиле мамографију да ураде мамографију и да од здравствених професионалаца добију важне информације о могућностима превенције и ране дијагностике рака дојке.

Након обављеног превентивног прегледа сваки пацијент добиће извештај, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.

Све жене назначене старосне доби  имају право на овај значајан дијагностички преглед, али и обавезу према свом здрављу да то чине на сваке две године, а лекари пре свега апелују да то буду  оне особе које припадају ризичним групама, које имају генетских предиспозиција за појаву рака дојке, жене које су први пут рађале после 30 године, гојазне и жене које су на некој хормонској терапији.

Колико је рана дијагностика значајна у лечењу говори чињеница да је сваки тумор откривен на време излечив. Ипак, поражавајући подаци сведоче да у Србији свака дванаеста жена оболи од тумора дојке. То је најчешћи узрок превремене смрти жена код нас. Сваке године од ове болести умре 1600 жена, а региструје се око 4600 новооболелих. Мамографија је најзначајнија дијагностичка метода у раном откривању тумора дојке.

Превентивни прегледи за рак дојке, обављаће се сваког дана од 8.00 – 20.00 часова, а све  жене назначене старосне доби могу потпуно бесплатно, чак и без здравственог осигурања, да обаве преглед на покретном мамографу у свом месту, без упута и без здравствене књижице.

Преглед се унапред заказује на број телефона 027 370 074.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »