Национална недеља здравља уста и зуба

Поводом обележавања 29. Националне недеље здравља уста и зуба која се ове године обележава од 13. до 19. маја 2019. године, ову манифестацију обележили смо низом акција које имају за циљ да укажу на важност оралног здравља, као дела општег здравља. Носиоци активности су запослени у стоматолошој служби Дома здравља Блаце.

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће. Посебно значајна циљна група за превентивни рад су труднице и деца школског и предшколског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. У предшколском и школском узрасту се и много тога научи о оралном здрављу и навике о хигијени се устаљују. Из наведених разлога, у оквиру ове кампање посебно су активна деца предшколског и основног школског узраста, наставници и родитељи.

У протеклој недељу су стоматолози Дома здравља органиѕовали превентивне прегледе великог броја  деце у циљу спровођења мера заштите сталних и млечних зуба. У акцију су била укључена деца предшколског и школског узраста са којима су стоматолози заједно учили о правилној оралној хигијени, факторима ризика који допринисе развоју болести уста и зуба, и све то кроз радионице и предавања, и на забаван начин указано им је на значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као сто су говор и смех.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »