Обележен Дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа – ХОБП

Многи људи болују од ХОБП а да то и не знају. Своје симптоме приписују старењу или пак дугогодишњем пушењу. Светски дан ХОБП обележава се са циљем да се едукацијом становништва заустави тренд пораста оболелих од ове потенцијално смртоносне болести, а спирометријски преглед сматра се једним од најефикаснијих начина дијагностиковања ове болести. Спирометрија је безболни, брзи и неинвазивни тест плућне функције који је доступан у нашем здравственом систему широм Србије.

Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа – ХОБП, једног од водећих узрочника смртности у свету, обележен је и у Дому здравља Блаце.

Циљ обележавања је да се подигне свест о хроничној опструктивној болести плућа и да се побољша нега оболелих од ХОБП широм света.

Повећање свести становништва о симптомима и факторима ризика за настанак ХОБП (хронични кашаљ, недостатак даха, пушење, старосна доб) важно је у циљу правовремене дијагностике обољења и спречавања даљих компликација и оштећења плућа.

Дом здравља Блаце овај дан обележио је низом активности у оквиру Службе за пнеумофизиолошку здравствену заштиту, где су здравствени радници делили промотивни материjал и савете у вези са хроничним опструктивним болестима плућа. Том приликом грађани су могли да провере своје здравствено стање, да разговарају са лекарима и чују предавање о овој теми.

 

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »