Обележен Национални дан борбе против дуванског дима – деца и млади најугроженији

 

Под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“, здравствени радници Дома здравља Блаце и ове године су у сарадњи са Основном школом ,,Стојан Новаковић”, обележили 31. јануар, Национални дан борбе против дуванског дима.Предавање на ову тему које је одржано за ученике виших разреда основне школе има за циљ с да се младима, али и дугогодишњим пушачима скрене пажња на штетност употребе дувана.

Стручњаци кажу да дуван годишње убија више људи него сида, алкохол, саобраћајне несреће и све остале болести заједно. Доказано је да је тумор плућа у 78 одсто случајева узрокован пушењем, и да се зависност употребе дувана развија већ после неколико недеља пушења.

Треба рећи да изложеност дуванском диму, односно пасивно пушење такође представља ризик по здравље, посебно деце у развоју и младих.

Овогодишњи слоган посебно наглашава опасности којима су деца и млади изложени удисањем дуванског дима. Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе јачег интензитета.

You may also like...

Prevedi/Translate »