Октобар: месец правилне исхране – извештај

Месец октобар јесте месец правилне исхране. Важност исхране је животно важна, јер поред воде и ваздуха, узимање хране је основни услов живота. Препоруке за правилну исхрану су једноставне и врло применљиве, то су: разноврсност, уоброченост и умереност.

Разноврсност се односи како на унос различитих намирница, тако и на припрему и конзумацију истих намирница на различите начине. Само разноврсном исхраном можемо обезбедити нашем огранизму све што му је потребно. Уоброченост је такође битна нутритивна навика, и подразумева унос оброка у одређено време. Умереност се односи на количински унос хране, и индивидуално се одређује према полу, годинама старости, конституцији, физичкој активности, телесној ухрањености и др.
У месецу правилне исхране, обележава се Светски дан хране, 16. октобра. Сваке године тај датум обележава се под одређеним слоганом, а ове године слоган је: „Социјална заштита и пољопривреда: прекидање циклуса руралног сиромаштва“. Суштина је у наглашавању веома битне  улоге коју има социјална заштита у смањењу глади и сиромаштва.

Угроженим и сиромашним људима се помаже кроз програме социјалне заштите преко кредита, осигурања и ваучера. Без социјалне заштите угрожена и сиромашна домаћинства немају здравствену заштиту и друге социјалне услуге и у сталном су ризику од немаштине и глади. Ситуација се нарочито погоршава у кризним и ванредним ситуацијама.Процењује се да је око 150 милиона људи спашено од екстремног сиромаштва  захваљујући програмима социјалне заштите спроведених неколико година уназад.

Препоруке о правилној исхрани нису се промениле и даље важе:

– Чешћи и количински мањи оброци распоређени у току дана у три оброка (доручак, ручак и вечера) и две ужине;

– Конзумација свежег и сезонског воћа и поврћа;

– Избегавање пржених и похованих јела, досољавања хране, сланих грицкалица, слаткиша, газираних напитака и сличних производа;

– Полако конзумирање хране и добро жвакање залогаја;

– Оптималан унос течности;

– Конзумирање намирница и јела оптималне температуре; избегавање сувише топлих и превише хладних напитака и хране.

Планом реализације здравствено-васпитних активности, по Календару здравља, у Служби поливалентне патронаже, за 2015. предвиђене су здравствено васпитне интервенције поводом Светског дана хране.

У осмогодишњој  школи одржана  су предавања, на тему ,,Здрава и правилна исхрана“, деце школског узраста. Предавања су одржана за децу од  I-IV разреда.

У Клубу пензионера, патронажне сестре су пружале савете у вези са правилном  исхраном људи трећега доба.

У Школи за труднице  патронажне сестре су одржале  предавање  о значају правилне исхране у трудноћи.

Кроз посете породици, патронажне сестре су говориле о значају правилне исхране  за све категорије становништва.

Све наведене активности подржане су одговарајућим здравствено васпитним средствима,  (постери, плакати, агитке, изложба).

Активности службе Поливалентне патронаже поводом обележавања  Светског дана хране биле су током целог месеца  усмерене на  промоцију здравих стилова  живота, са посебним освртом на утицај  правилне исхране и здраве хране, како на раст и развој јединке, тако и у смислу превенирања болести условљених неправилном исхраном.

You may also like...

Prevedi/Translate »