Промоција здравља и превенција грлића материце у локалној заједници

И ове недеље здравствени радници Дома здравља Блаце  интензивирали су активности на промоцији значаја очувања и унапређења здравља и могућностима коришћења доступних мера превенције карцинома грлића материце. Током целе године у Дому здравља спроводе се редовни превентивни/скрининг прегледи на карцином грлића материце. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

    

Овим поводом патронажне сестре су спровеле анкету међу радницама у студенској мензи Високе школе струковних студија у Блацу. Тема анкете је била  „Мере превенције у борби против рака грлића материце“, како би добили податке колико жене имају информацију о овој теми,  да  би смо могли  наставити даљу сарадњу у виду предавања из области превенције и унапређења здравља. Након предавања, раднице студенске мензе су имале и прилику да им се измери крвни притисак  као и да добију савете о здравим стиловима живота.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест  која се може спречити.

„Рано откривање може спречити рак грлића материце“ је слоган који ће обележити нашу иницијативу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да размишљају о свом здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог гинеколога и искористити неку од доступних могућности превенције.

 

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »