СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

  Управо под слоганом “Подржи дојење – за здравију планету” ове године се обележила Светска недеља дојења, од 1-7.августа 2020. У овој недељи посебна пажња је усмерена на указивању значаја пружања подршке и помоћи трудницама и мајкама дојиљама да остваре успешно дојење.

   Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године. И састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама.

   Сисањем, осим што задовољава потребу за храном, дете остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Дојење није искључива одговорност жена – заштита, промоција и подршка дојењу је колективна друштвена одговорност. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа, али и шира породица. Потребна је међутим и подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља, као и заједнице у целини.

 

Предности дојења за новорођенче/одојче:

 • Обезбеђује правилан раст и развој
 • Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система
 • Смањује ризик од гојазности
 • Подстиче развој интелигенције
 • Штити од многих болести и инфекција
 • Смањује ризик од пролива
 • Смањује ризик од појаве алергија
 • Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета.

Предности дојења за мајку:

 • Помаже успостављању емоционалне везе са дететом
 • Смањује крварење после порођаја
 • Доприноси нормализацији телесне масе
 • Смањује ризик од појаве остеопорозе
 • Смањује ризик од појаве малигних обољења дојке и јајника
 • Смањује ризик од постпорођајне депресије
 • Смањује ризик појаве анемије.

Светска здравствена организација  препоручује:

 • рано започињање дојења – први подој требало би да буде у року од једног сата од порођаја
 • искључиво дојење током првих 6 месеци живота
 • после 24. недеље неопходно је уз дојење започети са увођењем немлечне дохране.

 

 

Дојење и КОВИД 19 инфекција

 

   Тренутни подаци говоре да се Корона вирус не преноси мајчиним млеком јер су узорци млека који су тестирани код жена позитивних на Корона вирус за сада били негативни. Јасне препоруке за дојење код Корона вируса међутим још нису успостављене. Веома је важно да уколико мајка доји, а позитивна је на Корона вирус постоји потреба за повећаном хигијеном са прањем руку сваки пут пре дојења и пре додиривања бебе. Такође, уколико се користе пумпице за измузавање млека потребно је прати руке сваки пут пре кориштења пумпице,а пумпицу је потребно дезинфиковати након сваког коришћења. Ако дојиља има тежу клиничку слику потребно је да се консултује са педијатром о евентуалном прекиду дојења. Педијатар је једини лекар који може увести замену за мајчино млеко након детаљне процене бебе и дојиље.

 

Да ли можете да дојите ако имате КОВИД-19 и зашто је дојење битно?

   Ако вам је дијагностиковано или сумњате да имате КОВИД-19, МОЖЕТЕ НАСТАВИТИ да дојите вашу бебу, али уз поштовање одређених упустава и мера опреза. Студије које су до сада споведене нису показале да вирус короне прелази у мајцино млеко. Дојење иначе помаже у заштити беба од разних болести и што је најважније држи мајке и бебу емотивно повезаним, мајчино млеко садржи антитела и друге имуно-заштитне факторе,а битне су и остале улоге млека, попут нутритивне и сл.

Како да најбоље заштитим своју бебу?

  Пре дојења важно је опрати руке сапуном и топлом водом у трајању од 20 секунди, ставити на лице заштитну маску, на руке навући стерилне рукавице за једнокртну употребу, и тек онда узети бебу у руке и кренути у манипулацију са дојком и брадавицом. Уколико сте пре тога ненамерно рукама додирнули регију брадавице, неопходно је начинти тоалету исте. Није препоручљиво користии средства за дензифекцију руку због потенцијалног штетног ефекта на бебину кожу.

Шта ако вам није добро, па вам се не доји?

  Ако вам није добро и ако не можете или не желите да дојите своју бебу, друга опција је да се редовно измлазавате тако да беба настави да добија млеко и мање осећа последице недојења. Пре измлазавања, важно је темељно опрати руке сапуном и водом. Ако користите пумпицу за дојке, важно је осигурати правилно чишћење исте.

 

Да ли ће се моја лактација смањити ако имам КОВИД-19?

    Неке мајке примете пад у количини млека када се не осећају добро, познато је да иначе повишена телесна температуре, инфекција, унос мање количине хране и воде, може резултовати смањеном производњом млека. Ако вам се то догоди, можете назвати педијатра или патронажну сестру који ће вам дати савет како да то пребродите. Ако на крају ипак не успоставите лактацију, увек су вам на располагању млечне формуле за дохрану беба.

Како могу смањити ризик од ширења вируса на друге?

  Чак и ако немате симптоме КОВИД-19, можемо све учинити да смањимо шансе за ширење КОВИД-19 на друге а поготово на новорођено дете, зато је јако вазно поштовати све инструкције.

   Мајчино млеко је једина препоручена храна за новорођенче. Дојењем беба добија најбољу заштиту од многих болести и најбољи однос храњивих материја који се мења према потребама детета. Доказано је да дојене бебе имају бољи имунитет и да су отпорније на многе вирусе него бебе које су на вештачкој исхрани. Ретке су болести које за препоруку имају престанак дојења као превентивну меру.

 

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »