Светски дан без дуванског дима

  1. маја сваке године обележава се Светски дан без дуванског дима, који има за циљ да пробуди свест пушача , да je тај порок штетан не само за оне који конзумирају цигарете већ и за пасивне пушаче, који се налазе у њиховом окружењу.

Дом здравља Блаце својим разним акција даје допринос борби против дуванског дима, јер је у сваком случају БОЉЕ ЈЕ БИТИ У ТИМУ , НЕГО У ДУВАНСКОМ ДИМУ …

Поред изложба које су у просторијама Дома здравља направиле патронажне сестре, одржано је и предавање на ову тему у Основној школи ,, Стојан Новаковић”.

Ово едукативно предавање намењено деци од петог до осмог разреда, имало је за циљ да оснажи младе у разумевању и препознавању правих порука које се крију у рекламама и другим медијским порукама.

Према подацима светске здравствене организације на сваких осам секунди у свету умире један човек од последица штетног деловања дувана.

Уколико се не зауставе данашњи трендови пушења, до 2030.године, број умрлих од болести везаних за пушење могао би да се удвостручи и достигне 10.000.000 годишње.

Зато, ако нисте пушач, настојте да позитивно утичете на пушаче из своје околине! Ако пушите, размислите и решите дилему: пушити или не и остварите је.

Затражите помоћ свог лекара и подршку околине!

Знајте да сте одговорни за своје здравље, здравље своје породице, својих пријатеља и свог потомства!

DSCN4712 DSCN4710

Ове године 31. маја на Светски дан без дуванског дима Светска здравствена организација и Секретаријат Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО позивају државе да се припремају за увођење безличних (стандардизованих) паковања дуванских производа.

Безлична паковања представљају значајну меру која смањује потражњу за дуванским производима тако што се:

  • смањује привлачност дуванских производа,
  • смањује могућност да паковања дуванских производа постану средства за рекламирање дуванских производа,
  • ограничава лажно обележавање дуванских производа и
  • повећава ефикасност здравствених упозорења.

Безлична паковања дуванских производа такође ограничавају или забрањују коршћење логоа, боја, бренда или рекламних порука на паковањима дуванских производа, изузев имена бренда и имена производа која се могу приказати само у стандардним бојама и одређеном врстом слова.

POSTER-NOGA-logo-480x674    POSTER-BEBA-logo

 

You may also like...

Prevedi/Translate »