Светски дан борбе против туберкулозе – 24.март

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се сваке године 24.марта, сa намером да скрене пажњу јавности да се и данас туберкулоза јавља епидемијски у већем делу света, проузрокујући смрт неколико милиона људи сваке године.

Дом здравља Блаце са својим запосленима, у складу са Календаром јавног здравља, активно учествује у мерама превенције путем здравственог васпитања становништва, јер је важно упознавање са карактеристикама обољења, начином заражавања, и мерама које се предузимају ради заштите од туберкулозе.

Служба Пнеумофизиологије је овај дан обележила разним здравствено васпитним активностима,  под слоганом „Заједно против туберкулозе“, а са циљем да се подигне свест о огромном оптерећењу овом болести у свету.

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин. Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом.

Посебно је важно истакнути да задњих годину и по дана у нашој општини није забележен ни један случај ове болести.

У малом закључку треба обавезно додати и следеће: Могућност да негује начин живота у корист свог здравља стоји на располагању свакој особи –  уз довољно знања, жеље и мало труда – и још да се та могућност налази у личној свести и савести. Боља социјално-економска ситуација и солидно образовање могу повећати, поправити квалитет живота и свакако смањити вероватноћу обољевања од болести,  па и онда када се ради о заразним болестима. Ово је једноставан начин да сви заједно будемо у покрету против туберкулозе, и подразумева се у покрету за здравље.

You may also like...

Prevedi/Translate »