Светски дан хране у Дому здравља Блаце

„Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност.”

Светски дан хране -16.октобар, Дом здравља Блаце обележио низом активности. Служба поливалентне патронаже,  пригодном акцијом уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера, одржала едукацију деце  и родитеља на тему правилне исхране, уз поделу здравствено васпитног материјала. У патронажним посетама је такође овом значајном темом, обухваћен одређен број лица.

   

   

Правилна исхрана је чувар нашег здравља. Редовном, правилном, умереном и разноврсном исхраном обезбеђујемо телу потребну количину енергије и хранљивих материја за несметано функционисање, bila je препорука здравствених радника.

       

       

Савети за правилну исхрану:

  1. Једите разноврсну храну.

Да бисмо били здрави, потребно је да у организам уносимо више од 40 хранљивих састојака дневно. Ниједна намирница не садржи све потребне састојке, зато једите што разноврснију храну. Такође, уравнотежен унос хране је веома битан! Ако сте појели више масноћа за ручак, смањите њихов унос за вечеру. Исто тако, уколико сте појели већу количину меса за оброк, сутрадан бирајте рибу.

  1. Нека се ваша исхрана заснива на храни богатој угљеним хидратима.

Већина људи не једе довољно хлеба, тестенина, риже, других житарица и кромпир. Ове намирнице треба да обезбеде више од половине калорија у вашој исхрани, како бисте осигурали довољно влакана.

  1. Уживајте у воћу и поврћу.

Воће и поврће пружају организму прегршт хранљивих састојака. Покушајте да једете барем пет порција дневно. Ако не уживате у њиховом укусу, испробајте неке нове рецепте и начин припреме воћа и поврћа.

  1. Одржавајте здраву телесну тежину.

Оптимална телесна тежина зависи од многим фактора –  пола, животне доби, висине и наследних фактора. Свако повећање телесне масе повећава ризик од болести срца и карцинома. Скупљање вишка масноће је последица уноса већег броја калорија, него што вам је потребно. Редовна физичка активност је добар начин потрошње енергије, тј. калорија, те нам помаже да се добро осећамо. Активирајте се!

 

  1. 5. Једите умерене порције.

Ако једете разумне порције, лакше ћете јести сву храну коју волите и ништа нећете морати да избаците с вашег јеловника. Под умереним оброцима подразумева се 100г меса, 1 комад воћа средње величине, пола шољице некуване тестенине или 50 мл сладоледа. Готова јела могу представљати практичан начин за контролу количине оброка јер често имају и калоријску вредност на паковању.

  1. Једите редовно.

Прескакање оброка, нарочито доручка, може довести до прегладњивања, што често резултира преједањем. Међуоброци вам помажу да контролишете глад, али запамтите да за међуоброк није потребно јести исту количину хране као за ручак или вечеру.

  1. Пијте довољно течности.

Одрасли треба да пију најмање две литре течности дневно. Уколико сте физички активни, или у периоду када су јаке врућине, количина течности којууносите у организам треба да буде и већа. Осим воде, која је најбољи избор, пијте и воћне сокове, безалкохолна пића, чај, кафу, млеко и слично.

  1. Крећите се.

Умерена физичка активност помоћи ће вам да сагорите додатно унесене калорије. Она је такође добра за срце и кардиоваскуларни систем. Дакле, потрудите се да физичка активност постане део ваше дневне рутине – користите степенице уместо лифта, прошетајте за време паузе за ручак. Не морате бити спортиста да бисте били у покрету.

  1. Почните одмах, а промене уводите постепено.

Много је лакше постепено уводити промене, једну по једну, него увести све ођедном. Запишите на папир сву храну и пиће што сте конзумирали током три дана – оброке, међуоброке и грицкалице. Ако имате мало воћа и/ или поврћа у свакодневној исхрани, за почетак поједите само један додатни комад воћа и поврћа дневно. Ако ваша омиљена храна садржи пуно масноћа, немојте је искључивати из исхране већ изаберите опцију с мање масноћа, или једите мање порције.

  1. Равнотежа је најбитнија.

Не постоји „добра“ или „лоша“ хране, али зато постоји добра или лоша исхрана. Не осећајте се кривима због хране коју волите. Једите је умерено и изаберите друге намирнице које ће осигурати равнотежу и разноликост, који су од виталног значаја за добро здравље.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »