“ЗАЛОЖИ СЕ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ – ИНВЕСТИРАЈ” – Светски дан менталног здравља обележен у Дому здравља Блаце

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља, здравствени радници су организовали   у чекаоницама Дома здравља Блаце постављање изложбене поставке са препорукама и саветима како сачувати и унапредити ментално здравље, уз дељење брошура пацијентима, на исту тему.

На овај дан потребно је да се подсетимо колико је ментално здравље значајно за свакодневно функционисање. Ментални поремећаји имају много подела и начина на који се испољавају, али заправо је једно заједничко: спречавају особу да испољи своје потенцијале. Особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја, живе са стигмом коју она са собом носи и што понекад може да представља, терет већи и од самог психичког поремећаја. Важно је развити осећај да је особа која се суочила са неповољним околностима, херој, а не да је неуспешна, беспомоћна, са осећајем кривице и осећајем срама. Људима који имају ментални проблем је увек потребна подршка, како здравствених стручњака, тако и шире заједнице.

     

Одржавање менталне хигијене подразумева свакодневну физичку активност, одмор и редован сан, избегавање лоших навика и првилну исхрану.

Осим тога, потребно је поделити бриге, недоумице и проблеме са породицом и пријатељима, саветују стручњаци.

 

Скретање пажње на ментално здравље људи, у тренутку када се цела планета суочава са страхом и бројним менталним проблемима који настају услед епидемије корона вируса, има немерљиву улогу у времену у коме живимо.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »