Кампање Министарства здравља Републике Србије

Светски дан хигијене руку 2015.год.

Maj2015K2

 Обележавање 5. Маја, Светског дана хигијене руку, ове године се обавља под мотом „Јачање здравственог система – хигијена руку су ваша улазна врата“. Иначе, 2015. Године се обележава десет година од оснивања Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствне организације (СЗО). Тим поводом СЗО је дефинисала 10 разлога због којих свака здравствена установа треба да буде део програма „Чиста нега је сигурна нега“.Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. године постала члан Алијансе за безбедност пацијената СЗО.И овог 5. маја се бар 5 минута говори о 5 момената за хигијену руку у здравственим устновама у свету.До 13. априла се појединачно пријавило кампањи СЗО  „Сачувајте животе – оперите своје руке“, 17.522 здравствене установе из целог света, 50 из Србије, највише у региону, што са поносом истичемо.

<<САЗНАЈТЕ ВИШЕ>>


5. мај – Светски дан хигијене руку у здравственим установама

April20145majposter

 Организујући Национални програм хигијене руку у здравственим установама под називом „Чисте руке – безбедне руке“, Србија је 2008. год. постала члан Алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације (СЗО) и сваке године обележава 5. мај, Светски дан хигијене руку у здравственим установама под називом  „Сачувајте животе – оперите своје руке“.  Ове, 2014. године, 5. мај се обележава се под мотом „Оперите руке, зауставите ширење резистентних бактерија“.Светска здравстена организација је предложила земљама чланицама извођење две међународне студије преваленције: „Студију преваленција резистенције одређених врста бактерија из хемокултуре и уринокултуре хоспитализованих пацијената на антимикробне лекове“ и „Студију преваленције примене периоперативне антимикробне профилаксе“.Позивамо вас да ове, као и претходних година, организујете да се у свим здравственим облежи 5. мај и изведу наведене студије најкасније до 3. маја.„Студија преваленције примене периоперативне антимикробне профилаксе“ се односи на оперисане пацијенте. Студијом се обухватају пацијенти који су оперисани у прва три дана у недељи, а у четвртак или петак у недељи у којој се изводи студија, сестре или епидемиолог би требало да препишу податке из температурне листе у адаптирани упитник. Упутства за извођење студија и упитник можете наћи овде – Студија антимикробне профилаксе.Болничке установе које имају лабораторије за клиничку микробиологију, позивају се да учествују у „Студији преваленције резистенције одређених врста бактерија из хемокултуре и уринокултуре хоспитализованих пацијената на антимикробне лекове. По методологији потребно је да попуне упитник СЗО такође за једну недељу. Упутства за извођење студија и упитник можете наћи овде – Лабораторије_резистенција.Оригинални материјал Светске здравствене организације се налази на сајту http://www.who.int/gpsc/5may/en/Сви они који то желе, могу самостално послати податке СЗО, али је потребно да и нама доставите резултате студије ради обраде, анализе и сачињавања извештаја за територију целе Србије.Молимо да попуњен упитник и формулар о здравственој установи пошаљите на следећи е-mail: rsk.bolnicke@gmail.comПоследњи рок  када сви упитници треба да буду унети на сајт СЗО је 3. мај.Прилог: Постер

„Хвала! – Заједно за превенцију рака дојке“

Mart2014HvalaP

У оквиру Националне кампање „Србија против рака“, Алфа банка је, у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије, креирала јединствену “MasterCard Hvala” кредитну картицу. Картицу која чини добра дела.Приликом сваке трансакције овом кредитном картицом, Алфа банка одваја искључиво део својих средстава и уплаћује их у фонд Националног програма за превенцију рака дојке. Корисници ове кредитне картице без уложених додатних трошкова и напора, постају активни донатори у овој хуманој акцији.Од прикупљених средстава обезбеђени су апарати неопходни за савремену дијагностику рака дојке за здравствене установе у Кладову, Крагујевцу, Ваљеву, Нишу, Ужицу, Врању, Пироту, као и за Институт за онкологију и радиологију Србије.
Циљ Националне кампање Министарства здравља Републике Србије „Србија против рака“ је смањење броја новоболелих и броја пацијента преминулих од последица малигних обољења, уз развијање свести грађана о значају превентивних прегледа. Више информација о „MasterCard Hvala“ картици можете пронаћи на следећем линку.


„Недеља одлагања фармацеутског отпада“

Oktobar2013kampNeOdlazi1

Јавна кампања “Недеља одлагања фармацеутског отпада” која има за циљ информисање јавности о потреби за правилним прикупљањем и одлагањем лекова са истеклим роком трајања (фармацеутски отпад) трајаће од 28. октобра до 3. новембра.У току те недеље, грађани ће сваког дана испред шопинг центра „Ушће“ бити у могућности да из својих кућних апотека донесу и безбедно одложе лекове са истеклим роком трајања. За ову сврху биће постављена промотивна инсталација са 3 контејнера за одлагање фармацеутског отпада, а стручно особље ће преузимати Лекове са истеклим роком од грађана. Један од циљева кампање је едукација становништва о важности правилног одлагања фармацеутског отпада као значајне активности у оквиру очувања и заштите животне средине.Кампања са поруком “Не одлажи одлагање” спроводи се у оквиру пројекта „Техничка подршка за третман медицинског отпада у Србији” који има за циљ унапређење целокупног система одлагања и управљања медицинским отпадом у Србији, у складу са стандардима Европске уније и  прописима  Републике Србије.Више информација: www.ta-hcw.rs

“Ко ти може помоћи да избегнеш рак? ТИ!”

Avgust2013Skrining

Министарство здравља Републике Србије покренуло је кампању спровођења Националног програма организованог скрининга за три најчешћа карцинома: дојке, грлића материце и дебелог црева, под слоганом “Ко ти може помоћи да избегнеш рак? ТИ!”

На овај начин, здравствени систем Србије се уврститио у трећину земаља Европе у којима је на националном нивоу покренут програм за скрининг на рак. Циљ програма је увођење и унапређење организованих скрининга за рано откривање рака дојке, грлића материце и колоректалног карцинома на целој територији Србије. На овај начин ће се омогућити рано откривање промена које могу да доведу до канцера или сам канцер, а крајњи циљ је смањење обољевања и умирања од рака.

Скринингом ће бити обухваћене здраве особе које немају симптоме болести рака, а које ће бити позване преко својих домова здравља, да се одазову позиву изабраног лекара за скрининг рака дебелог црева, грлића материце и дојке. За успех ових програма најважнија је мотивација и мобилизација људи да се одазову позиву и створе навику редовних прегледа, јер је само тако могуће рано откривање и излечење.


Не можеш да знаш док се не тестираш

ju2012NeMozesDaZnasKampanja

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије, а кроз Пројекат који се финансира из донације Глобалног фонда, покреће кампању „ХИВ – Не можеш да знаш док се не тестираш“ којом жели да скрене пажњу јавности на значај превенције и раног откривања ХИВ инфекције. Више информација о кампањи можете видети на www.hivpodrska.org.rs.

Национални програм хигијене руку у здравственим установама

April 2010 Higijena Ruku Logo

Кампања хигијене руку у здравственим установама прерасла је у национални програм Министарства здравља и републичке стручне комисије за надзор над болничким инфекцијама под називом
„Чисте руке – безбедне руке”.
Тиме је Србија постала члан Светске алијансе за безбедност пацијената Светске здравствене организације. Основни циљ овог програма је смањење инфекција повезаних са здравственим интервенцијама (болничких инфекција) применом ове најједноставније мере превенције.Основних  5 момената када сво здравствено особље треба да обави хигијену руку су: пре додира пацијента, пре антисептичних процедура, након контакта са телесним телностима и излучевинама, након контакта са пацијентом и након контакта са предметима из пацијентове околине.Хигијена руку се обавља водом и течним сапуном када су руке видљиво прљаве или контаминиране крвљу или телесним течностима , а средством на бази алкохола које се наноси на суве руке у свим другим случајевима.Алијанса за безбедност пацијената Светске здравствене организације прогасила је 5. мај Светским даном хигијене руку у здравственим установама који се одвија под слоганом  „Сачувајте животе – оперите своје руке”.

Ако рескираш треба да се тестираш – Боље је да знаш

April 2010 Ako Reskiras Treba Da Se Testiras Front

„Боље да знаш“, је нова кампања Министарства здравља Републике Србије која промовише тестирање на ХИВ. Кампања има за циљ да едукује становништво који су видови ризичног понашања и да позове на добровољно, анонимно и бесплатно тестирање на ХИВ. Кампању су својим учешћем подржале и личности из јавног зивота: Мирка Васиљевић, Иван Босиљчић, Зоран Кесић, Бане Трифуновић, Мики Дамjановић и други.Кампања ће траје од 20. априла да 20. јуна 2010. године и продуковани су бројни пропагандни материјали – ТВ и радио спот, разни штампани материјали, лифлети, кондоми са порукама из кампање а грађани могу да виде поруке и кроз велики број брендираних аутобуса ГСП-а у 8 градова у Србији…

Национална кампања у одвикавању од пушења „ОСТАВИ И ПОБЕДИ 2010“

April2010KampanjaOstaviIPobediBaner

Национална кампања у одвикавању од пушења – „Остави и победи” је позитиван метод пружања помоћи великом броју пушача да оставе дуван. Ово такмичење постало је заправо кампања јавног здравља која укључује људе без обзира на пол, старосну групу, етничко порекло, религију или социјалан статус. До сада је кампања шест пута реализована у Србији, и то од 1998. године.  У кампањама је учествовало око 17.000 пушача и преко 12.000 непушача – подржавалаца.
Кампања „Остави и победи” 2010. године ће се спроводити на целој територији Србије од 12. априла до 29. маја. Пријављивање пушача који желе да оставе дуван и њихових подржавалаца почиње у понедељак 12. априла, а завршава се 30. априла 2010. године. Сви пријвљени такмичари – пушачи и такмичари – подржаваоци  требало би  да оставе дуван најкасније 1. маја 2010. године и да истрају у апстиненцији како би добили шансу да буду награђени.

Национална кампања „Продужи живот“ као подршка програму трансплантације

Mart 2010 Produzi Zivot Baner

Министарства здравља Републике Србије покренуло је у октобру, месецу донатора органа, Националну кампању „Продужи живот“ као подршка програму трансплантације. Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

У овом тренутку многи очекују спас од људи добре воље који су већ завештали своје органе. У земљама Европске Уније преко 4.000 људи годишње не дочека трансплантацију. У Србији у овом тренутку живи око 30.000 власника донорских картица – оних који су одлучили да у случају смрти дарују органе за лечење других људи.

Да би се повећала вероватноћа да буде довољно органа за пресађивање онима којима је то непходно, важно је да буде што више грађана који разумеју значај трансплантације. Националну кампању подржао је председник Републике Србије, г. Борис Тадић.

<<САЗНАЈТЕ ВИШЕ>>


“Твоје НЕ. Мења све.“

Национална кампања против дроге 2009/2010.

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са пројектом ИНСАДА – Имплементација националне стратегије против злоупотребе дрога који финансира Европска унија покренуло је пројекат
“Твоје НЕ. Мења све.“

Кампања „Твоје НЕ мења све“ је одлучан корак у борби са све учесталијим схватањем дроге као вида забаве. Услед неинформисаности и несвесности, млади олако кажу ДА. Сматрајући да то доноси прихватање од стране друштва, забаву и решење личних проблема, они улазе у свет дроге који им своје лице показује тек када за све буде прекасно.

Турнеја холограмске 3Д пројекције и пратећих материјала обухвата 8 градова Србије: Београд, Нови Сад, Крагујевац, Суботицу, Ваљево, Ниш, Крушевац и Зајечар.

Најмодернија технологија стављена је у службу едукације кроз игру. Интерактивна холограмска 3Д пројекција младића пружа увид у оно што се дешава када се људи “заиграју“ са дрогом – на одабир дрога преко конзоле холограмска 3Д пројекција реагује исто као што би човек реаговао у стварности, и  пропада на исти начин. Пројекту су се преко Интернета прикључио велики број грађана и амбасадора добре воље из јавног живота.

Креативна решења и реализацију активности током кампање раде агенција за тржишне комуникације СВА и Галерија 12+. Кампању су подржале све здравствене установе државног сектора које раде у области превенције и промоције здравља.


Национални програм  “СРБИЈА ПРОТИВ РАКА“

Jul 2009 SrbijaProtivRaka Bilbord 1

У Србији сваке године од рака оболи 32.000 особа. Са 20.000 особа које умру од последица ове болести годишње, рак представља други по учесталости узрок смрти становника Србије, после болести срца и крвних судова.
Међутим, у великом броју случајева, малигне болести су излечиве уколико се открију на време. Управо због тога, Министарство здравља Републике Србије и Републички завод за здравствено осигурање покренули су Националну кампању „Србија против рака“ у складу са Националним програмом усвојеним од стране Владе Републике Србије.
Циљ кампање је смањење броја новооболелих  и броја умрлих од малигних обољења, што се може постићи уколико се код грађана развије свест о значају превентивних прегледа. Због тога, што пре посетите свог изабраног лекара који ће Вас упутити на даље прегледе!

Редован преглед је најбоља заштита. Кажи то свима које волиш!

  Најчешће малигне болести код жена у Србији су рак дојке, рак дебелог црева и рак грлића материце. Сваке године око 4.000 жена у Србији оболи од рака дојке, 1.500 од рака дебелог црева  и 1.400 од рака грлића материце.
Код мушкараца, најчешће малигне болести су рак плућа и рак дебелог црева. Сваке године у Србији 3.900 мушкараца оболи од рака плућа а 2.200 од рака дебелог црева.
Најбољи начин борбе против рака плућа су превенција пушења и избегавање излагања дуванском диму. За превенцију рака дојке, рака грлића материце и рака дебелог црева најзначајнији су редовни прегледи.
У циљу раног откривања рака грлића материце у наредном периоду биће спроведен организовани скрининг на целој територији Србије. Скрининг програмом биће обухваћене жене старости од 25 до 69 година.<АЗНАЈТЕ ВИШЕ>>

 И плус и минус

HIVBaner

Кампању под називом „И плус и минус!“ организују и спроводе: Министарство здравља – кроз Пројекат за борбу против ХИВ/сиде, који се финансира из средстава Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије и Институт за јавно здравље Србије.Главни циљ кампање „И плус и минус!“ је смањење степена стигме и дискриминације који су доказано присутни у нашем друштву како према самој болести, тако и особама које живе са ХИВ-ом. Овакав вид понашања не само да утиче на квалитет живота особа које живе са ХИВ-ом, већ је једна од најзначајнијих баријера у превенцији и борби против епидемије ХИВ-а.

 Кампања посвећена заштити становништва од дуванског дима 2008/2009

PusenjeKampanja

 Национална кампања Министарства здравља, уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Републичке стручне комисије за превенцију пушења Министарства здравља и Канцеларије за контролу дувана при Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, ове године има за циљ да укаже на штетне последице пасивног пушења. Кампања је усмерена ка свим категоријама становништва и  мултимедијална је. Прати је промотивни и штампани материјал, огласи, ТВ спотови, џинглови, билборди, брендирани аутобуси и многобројне активности на нивоу локалних заједница.Кампања се спроводи у два дела. Први део кампање одвија се под слоганом «Дувански дим је серијски убица» и трајаће до августа месеца 2009. године, а део кампање под слоганом «Избаци дувански дим» треба да обележи другу половину 2009. године.Кампања за 2008/09. годину  званично је почела 22. децембра 2008. године конференцијом за новинаре у Међународном прес центру Танјуг, и трајаће све до краја 2009. год.,

<<САЗНАЈТЕ ВИШЕ>>

Претходне активности:
<<Кампања – Један пушач, много жртава>>


 Имате право

ImatePravoBaner

Кампања за информисање стручне и широке јавности о правима пацијената.Само пацијент који је упознат са својим правима може активно учествовати у свом лечењу, сачувати самопоштовање, веру у оздрављење и оптимизам. Министраство здравља Републике Србије у циљу подизања нивоа информисаности корисника и даваоца услуга о правима грађана и пацијената у систему здравствене заштите, од 18. јуна покренуће медијску кампању.

<<САЗНАЈТЕ ВИШЕ>>

Укупно прегледа[post_view]

Prevedi/Translate »