Саопштење Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ поводом текста објављеног у дневном листу“ Курир“, дана 14.3.2016. године, под насловом – ВАКЦИНЕ ЗА БЕБЕ ИЗАЗИВАЈУ АУТИЗАМ, БОЛЕСТИ И СМРТ: Америка платила 3 милијарде одштете

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ најоштрије осуђује садржај објављеног текста у дневном лисут Курир на насловној и странама 2 и 3, јер су на узнемирујући, манипулишући и на нетачан начин интерпретирани подаци, доступни на ХРСА (Хеалтх Ресоурцес анд Сервицес Администратион, УС Департмент  оф Хеалтх анд Хуман Сервицес). Подаци нису „строго чувана тајна“, већ су јавно доступни на сајту ХРСА.

Истина је да су вакцине најефикаснија и најефективнија мера за спречавање и сузбијање заразних болести и да се имунизацијом спашавају животи и спречавају могуће компликације, болничко лечење и смртни исходи. Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се  не виде оболели од тих болести, већ само они који су здрави и који нису имали прилику да оболе, јер су вакцинисани.  Неке болести не могу да се лече, већ само да се спрече вакцинацијом као што су  беснило, тетанус и дечија парализа.

У нашој земљи последњи смртни исходи у Европи у епидемијама вакцинама превентабилних болести, које су искорењене, регистровани су  1972. године (велике богиње) и 1996. године (дечија парализа). То се никада више не сме дозволити. Имунизација је питање личне и колективне одговорности.

У извору који се наводи у тексту, према подацима Центра за превенцију и контролу болести САД у периоду од 2006-2014. године дато је око 2,5 милијарди  доза вакцина. Од  1988. године надлежном суду је достављено  16.794 предмета, а током тог периода од  27 година, 4.526 предмета је пресуђено, док је  9.915  одбачено. То значи да је на један милион дистрибуираних вакцина једна могла бити разматрана због неке могуће нежељене реакције.

Исти извор наводи да САД имају најефикасније и најбезбедније снабдевање вакцинама у историји, као и да преко 80% свих надокнада (3,3 милијарде долара) које додељује суд долази као резултат поравнања у преговорима, јер се није могло закључити на основу разматрања доказа да је  наводна вакцина довела до наводног  исхода.  Нити су болести, нити аутизам, нити смртни исходи у наведеном броју,  доказани као узрочно последична  веза са вакцинама  у документу који се цитира уз тендециозно негативно и нетачно тумачење података у табелама.

Текст дневног листа „Курир“ се не може сматрати било каквим истраживањем, већ злонамерним обмањивањем нације!

Имунизација мора бити приоритет због 7 кључних разлога:
1. Имунизација спашава животе
2. Имунизација је основно право
3. Епидемије представљају озбиљне претње
4. Заразне болести могу да изазову смртни исход
5. Заразне болести се могу контролисати, одстранити и искоренити
6. Имунизација је исплатива јавноздравствена мера
7. Деци у здравственим системима треба обезбедити безбедну, ефективну, доступну и ефикасну вакцину

Добро функционисање имунизационог система је један од кључних елемената за снажан здравствени систем и припрема земље за будуће јавноздравствене изазове. Обухват имунизацијом је један од индикатора доступности  примарне здравствене заштите и  процене капацитета здравственог система.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против  заразних болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света. Србија је земља са дугом традицијом високог обухвата деце вакцинацијом.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »