Превенција

Превенција болести

Шта је превенција болести и зашто је важна?

Превенција болести обухвата све активности које се спроводе како би се спречила појава болести, рано открила хронична и малигна обољења и благовремено применила одговарајућа терапија. Превенција обухвата редован систематски преглед једном годишње, едукацију и вакцинацију људи.

Обољења срца и крвних судова, повишен крвни притисак, шећерна болест , хронична плућна обољења, карцином плућа, дојке, грлића материце, простате и дебелог црева су само неке болести које свакодневно односе животе зато што се касно открију.

Зашто се ове опасне болести касно откривају?

Разлози за касно откривање болести су:
-непостојање симптома у раном стадијуму болести, њихово занемаривање или приписивање свакодневном стресу, нервози и умору
-касни одлазак на лекарски преглед
-недовољна информисаност о болестима и ризик факторима за најчешће хроничне и малигне болести
-недостатак времена и стрпљења за неопходна испитивања и анализе
-страх од дијагнозе и белог мантила

Које су предности раног откривања болести?

Када се болест уочи на време, понекад је довољна само промена штетних навика да се спречи развој изузетно опасних и смртоносних болести. Могућности за примену терапије су веће, шансе за оздрављење реалне.Такође се избегавају непотребни трошкови као и непријатност хируршких интервенција и болничког лечења. Нема непотребног изостајања са радног места. Задржава се ранији животни комфор.

Који су најчешћи фактори ризика који угрожавају здравље?

Најчешћи факотори ризика су:
-пушење,
-повишен крвни притисак
-висок ниво масноћа и холестерола у крви
-шећерна болест
-гојазност
-физичка неактивност
-емотивни стрес
-погрешне навике у исхрани
-прекомеран унос алкохола

Неке од ових фактора ризика можемо и сами да уочимо, али је за потврду већине неопходна стручна анализа до које се најлакше долази редовним годишњим систематским прегледом.

Које процедуре би требало повремено обавити?

Следеће медицинске процедуре:
-лабораторијски преглед крви
-лабораторијски преглед урина
-преглед специјалисте интерне медицине са ЕКГ-ом
-утразвучни преглед абдомена
-ултразвучни преглед штитне жлезде
-преглед специјалисте физикалне медицине
Поред наведених процедура, систематски преглед жена обухвата и:
-гинеколошки преглед
-колпоскопију
-ПАПА тест
-гинеколошки ултразвучни преглед
-ултразвучни преглед дојки

Након свих обављених медицинских процедура , пацијент добија од стране свог изабраног лекара потребне мере i савете, упозорава се на потенцијалне ризик факторе за болести од којих је угрожен, добија детаљна упутства које анализе треба додатно да уради уколико се болест открије или се на њу посумња. Пацијент се едукује о здравом начину живота и кориговању штетних навика, добија едукативни материјл у писаној форми, који код куће треба да га подсети на препоруке које је добио од доктора.
Консултација и саветовање о могућностима лечења код нас , као и одговоре на сва питања и дилеме које пацијент има саставни су део добро организованог систематског прегледа.

Систематски преглед

Код свог изабраног лекара опште медицине можете обавити систематски преглед. То подразумева: разговор са својим лекаром, општи клинички преглед, код жена палпаторни преглед дојки, лабораторијски преглед крвне слике, код мушкараца преглед простате, одређивање здравственопг стања и даље медицинско испитивање зависно од нађеног стања и фактора ризика.
Систематски преглед се обавља код становника старости од 19-35 год. једном у пет година, код старијих од 35 год. једном у две године.

Вакцинације

Обавезне вакцинације прописане законом.
Ако имате 30, 40, 50, 60 година, проверите код свог изабраног лекара да ли сте заштићени против тетануса.
Ако сте оболели од шећерне болести и примате инсулин, обавезна је вакцинација против Хепатитиса Б.
Ако имате неко хронично обољење или сте старији од 65 год., пожељно је да се сваке јесени вакцинишете против сезонског грипа.

Превентивни прегледи

Преглед на рано откривање рака дебелог црева

Рак дебелог црева је широко распрострањена болест са значајним обољевањем и смртношћу. Особе старости од 50 до 69 год. оба пола, код свог изабраног лекара могу извршити преглед као и тестирање на неприметно крварење у столици и то једанпут у две године.

Тест је савремен и не захтева припрему пацијента.

Преглед на рано откривање рака дојке

При систематским прегледима код изабраног лекара опште медицине се обавија палпаторни преглед дојки за жене старије од 19 година. Преглед се обавља једанпут годишње код жена у 20. и 22. години, од 23. до 34. године једанпут у 5 година, а код старијих од 35 година једанпут у 2 године. Даје се и упутство за самопреглед дојки.

Код изабраног лекара гинеколога се обавија превентивни гинеколошки преглед једанпут годишње. Он садржи разговор са лекаром, гинеколошки преглед, преглед дојки, лабораторијске тестове, утврђивање здравственог стања и предузимање одговарајућих мера. Жене старије од 45 год. се упућују на мамографски преглед једанпут у 2 године. Скрининг на рано откривање рака дојке се врши телефонским позивањем жена старости 50-69 година, на преглед код гинеколога.

Преглед на рано откривање рака грлића материце

Код Вашег изабраног гинеколога се може обавити превентивни гинеколошки преглед сваке године. Преглед садржи разговор са лекаром, гинеколошки преглед, узимање бриса за ПАП тест, ВС тест, колпоскопски преглед, преглед дојки итд. Преглед се обавија једанпут годишње за све жене старије од 15 година. Скрининг / рано откривање рака грлића материце се обавља код жена од навршених 25 до 69 година једанпут у 3 године, ако су претходна 2 превентивна прегледа негативна.

Преглед на рано откривање рака простате

Изабрани лекар опште медицине, у оквиру систематског прегледа, брине о прегледу простате код мушкараца старијих од 35 год. једном у две године, и обавија лабораторијски ПСА тест.

О свему овоме брину изабрани лекари нашег Дома здравља.

Чувајући Ваше здравље чувамо здравље породице и друштва.

Изаберите свог лекара у нашем Дому здравља. 

Он брине о Вама и Вашој породици.

Prevedi/Translate »