Како може помоћи коензим Q10 ?

Коензим Q10 се припродно налази у организму. Људски организам има способност синтезе овог коензима, али се она смањује после 30-те године живота. Као последица смањене продукције, долази до смањења енергетских процеса у организму, што се најпре одражава на срчани рад.
Употребљава се код:

болести срца (ослабљено срце, аритмије, ангина пекторис, инфаркт),
у терапији статинима (лекови за смањење холестерола, јер они доводе до дефицита ЦоQ10),
хипертензија – повећан крвни притисак,
против старења свих ћелија и ткива у организму.

Како делује коензим Q10?
Утиче на енергетске метаболичке процесе, на сагоревање масти, на флексибилност ћелијске мембране. Чувен је по својој употреби као антиоксиданс, тј. успорава процесе који доводе до оштећења и старења ћелија и ткива. Са годинама се производња коензима Q10 смањује чак до 80%. Има синергистичко (појачавајуће) дејство са глутатионом и селеном, који су такође моћни антиоксиданси. Доприноси и регенерацији витамина Е, једног од најраспрострањенијих антиоксиданаса.
– Срце је мишић који стално пумпа, а пацијенти са обољењем срчаног мишића имају изразит дефицит овог витамина. Због тога је након што је развијена његова масовна производња, од стране јапанских научника, коензим Q10 преписиван као лек код срчаних обољења у Јапану. На тржишту је присутан од 1974. године, а из разлога што је то природни састојак организма није доводио до нежељених дејстава, па важи за сигуран лек, без пратећих нежељених последица. Бројна клиничка истраживања и научни радови су потврдили његову ефикасност – истиче др Нада Ковачевић, интерниста кардиолог у Дому здравља „Нови Сад“
Када је утврђено да статини (лекови који делују на смањење стварања холестерола у организму) доводе до дефицита коензима Q10 у срчаном мишићу, почела је његова рутинска примена уз терапију статинима (Цхолипам, Холлеста, Симвор, Василип, Зоцор, Аторис, Сортис, Тулип, Лесцол).
Користан је у терапији постинфарктног стања, јер обезбеђује боље снабдевање енергијом преосталог здравог дела срчаног мишића.
Према речима др Ковачевић, нека клиничка и потврђена дејства коензима Q10 на срчани мишић су:
– смањење ризика за настанак атеросклерозе, сужења крвних судова,
– позитиван утицај на поремећаје срчаног ритма – аритмије,
– јачање ослабљеног срчаног мишића, повећање снаге срчане контракције,
– смањење ризика од развоја и последица ангине пекторис и инфаркта,
– смањење ризика код операција на срцу (бајпас, срчани залисци)
Смањена концентрација коензима Q10 доводи до слабљења имуног система, малаксалости, слабости, акумулације масних наслага.

Како се узима коензим Q10?
Користе се дозе од 30мг дневно, али у случају велике исцрпљености срчаног мишића примењују се и дозе од 100мг дневно. Пошто је коензим Q10 природни састојак људског организма врло је безбедан за употребу.
У случају да у организму постоји значајан недостатак коензима Q10, одмах по почетку узимања испољавају се видљиви позитивни помаци, јер се и мало повећање ефикасности срчаног мишића лако примети. Док у случају постојања мањег дефицита коензима Q10, видљиви ефекти се испољавају за 3 – 4 месеца.
– Коензим Q10 унесен исхраном не утиче на смањење продукције тог супстрата у организму, као што је случај код холестерола. Дакле, уношењем коензима Q10 утиче се на повећање концентрације овог нутријента у крви, који се старењем мање ствара. Коензим Q10 је растворљив у мастима, па је најбоље искористљив из уљаних препарата, нпр. гел капсуле у сојином уљу – напомиње др Ковачевић.
Дијабетичари треба да прате ниво шећера док су на терапији ЦоQ10 и да коригују дозе, јер ЦоQ10 доводи до смањења нивоа шећера у крви. Пацијентима који користе статине саветује се додатно узимање коензима Q10.

Можда ће вас интересовати..

Prevedi/Translate »