Знате ли разлику између прехладе и грипа?

Научите да препознате симптоме и утврдите да ли имате грип, да ли вас је спопала прехлада или је то, можда, само алергија.

gripa-bolest-prehlada-virusi-9a6688a7ae684d64d4ce06e032d94949_view_article_new
Сезонски грип

Ако имате високу температуру, општу слабост и малаксалост, болове у читавом телу и осећате се исцрпљено – вероватно сте оболели од сезонског грипа.

Користите лекове за скидање температуре,пијте доста течности, уносите што више витамина користећи свеже воће и поврће. Оне особе које су под високим ризиком, попут трудница, старијих особа или хроничних болесникатреба да што више мирују, а у случају појаве компликација да се ОДМАХ јаве свом изабраном лекару.

Ако се после два-три дана стање не побољша или ако се температура одржава преко 39, обавезно се што пре јавите изабраном лекару.

Свињски грип или Х1Н1

Ако имате температуру преко 39, болове у читавом телу, сув кашаљ са пробадањем у грудима, мучнину, дијареју и повраћање, вероватно сте оболели од свињског грипа. Х1Н1 вирус је врло сличан сезонском грипу, али се често јавља са пробавним сметњама, па још лакше дехидрирате. У оваквим ситуацијама обавезно се јавите изабраном лекару.

Уносите доста течности, храну богату витаминима, мирујте и одамарајте. Користите редовно преписану терапију. Важно је да не излазите из куће, јер је болест заразна. У случају грипа Х1Н1 обавезне су контроле код лекара до потпуног оздрављења

Било који грип се може развити у упалу плућа.

Прехлада

Ако вам је нос запушен, мало кашљете и имате незнатно повећану температуру – вероватно је реч о зимској прехлади.

Пијте доста течности, користите што више свежег воћа и поврћа како бисте ојачали имунитет, одмарајте и убрзо ће вам бити боље.

Алергија

Алергије су блаже зими него лети, али ако кијате, осећате свраб и цурење из носа, пецкање и сузење очију – можда имате алергију. Уколико сте склони алергијским реакцијама и већ користите лекове, узимајте оне који на вас имају најбољи ефекат, без обзира на годишње доба.

You may also like...

Prevedi/Translate »